CDA09 Educació financera amb Jordi Martínez: finances personals

Podcast: Download

En aquest novè episodi també he volgut parlar d’educació, però d’una educació diferent, que no s’imparteix a les escoles i que si no te l’expliquen la teva gestió econòmica, tant personal com professional, requerirà d’un sobreesforç, d’un aprenentatge addicional o d’un aprenentatge a base de pals. I en qüestions de finances personals l’últim que volem aprendre és a base de pals.

L’educació financera és molt important per saber què fer dels nostres diners, però també és molt important i penso que és crític desfer-nos del tabú del diner. Aquest coneixement i acceptació del diner és essencial sobretot per entendre en quin moment econòmic estem vivint, com podem treure profit dels diners, com l’hem de veure de forma positiva i quines estratègies podem dur a terme per fer-ne una bona gestió. A les escoles no se’ns ensenya finances personals, ni inclús a la universitat si no es fan estudis específics.

És per això que he volgut convidar a en Jordi Martínez i Llorente per parlar de temes financers, de finances personals, de diner, d’economia, d’aquests aspectes de la vida cotidiana que ens afecten com el TAE, el TIN, l’interès compost… i que ens ajudi a afrontar d’una forma més còmode i a reduir o inclús a eliminar aquest tabú del diner.

En Jordi Martínez és director d’educació financera al IEF (Institut d’Estudis Financers) i dins hi dirigeix el programa EFEC (Educació Financera a les Escoles de Catalunya). És sorprenent l’impacte que té l’EFEC, doncs ja ha arribat a més de 400 centres escolars, acumula més de 18.000 tallers a estudiants i, en les 8 edicions realitzades, ha arribat a més de 100.000 alumnes. Això, que no era comprensible fins a aparèixer la figura de’n Jordi Martínez, s’està aconseguint. A mi m’agradaria veure aquesta educació financera dins les escoles, però no polititzada.

A més, en Jordi ha escrit el llibre “Finanzas para frikis“. És un llibre excel·lent, de ràpida i divertida lectura, en el què a partir d’herois explica diferents aspectes financers i com introduir-los a les finances personals. Per mi és un honor haver parlat amb ell, té un coneixement molt profund de les finances personals i ho explica tot molt clar. Espero que amb aquesta conversa ens ajudi a tots i totes a reduir la por al diner i millorar les nostres finances personals, o al menys, a reflexionar-hi.