BT03 Un món d’accés obert, sense privilegis ni prejudicis: Declaració d’Independència del Ciberespai d’en John Perry Barlow 1996

  • Post author:
  • Post category:Podcast
Connecta amb Dani Amo
Connecta amb Dani Amo
BT03 Un món d'accés obert, sense privilegis ni prejudicis: Declaració d'Independència del Ciberespai d’en John Perry Barlow 1996
/

El 8 de febrer de 1996, John Perry Barlow va escriure la Declaració d’Independència del Ciberespai.

Perry, qui va ser fundador de l’Electronic Frontier Foundation (EFF) el va presentar a Davos, Suïssa. Ho va fer en resposta a l’aprovació de la llei de Telecomunicacions als Estats Units just aquell mateix any.

El text d’en Perry és una reivindicació crítica a les interferències dels poders polítics en el món d’Internet. Als 90 hi havia una consciència d’uns quants personatges clau que veien com el ciberespai podria convertir-se en un espai no neutre, no lliure i interferit. En el text es defensa la idea d’un ciberespai sobirà. Aquest manifest va en consonància amb el manifest Cypherpunk escrit per l’Eric Hughes al 1993. Hughes ho deixa molt clar quan escriu frases com:

Hem de defensar la nostra pròpia privacitat si esperem tenir-ne.

Manifest Cypherpunk, Eric Hughes 1993

Es podrien aprovar lleis en contra, però la llibertat d’expressió, encara més que la privacitat, és fonamental en una societat oberta; no volem restringir cap tipus de discurs.

Manifest Cypherpunk, Eric Hughes 1993

Els cypherpunks deplorem les regulacions de la criptografia perquè l’encriptació és, fonamentalment, un acte privat.

Manifest Cypherpunk, Eric Hughes 1993

La Declaració d’independència del ciberespai d’en Perry defensa aquestes afirmacions. En Perry tampoc es queda curt quan escriu:

Estem creant un món al qual tothom hi pot accedir, sense privilegis o prejudicis a causa de la raça, el poder econòmic, la força militar o el lloc de naixement.

Declaració d’Independència del Ciberespai, John Perry Barlow 1996

Estem creant un món on qualsevol persona, a qualsevol lloc, pot expressar les seves creences, tant és com siguin d’insòlites, sense por de ser forçat al silenci o la conformació.

Declaració d’Independència del Ciberespai, John Perry Barlow 1996

Els vostres conceptes legals sobre propietat, expressió, identitat, moviment i context, no ens afecten. Tots ells es basen en la matèria, i no hi ha matèria aquí.

Declaració d’Independència del Ciberespai, John Perry Barlow 1996

Us apropo doncs aquesta declaració per la Declaració d’Independència del Ciberespai, en una locució en català, pròpia i teatralitzada a partir de la traducció feta per Àlex Hinojo i Marina del Bas disponible en el seu projecte dretsdigitals.com. Àlex i Marina defensen una xarxa oberta, lliure i descentralitzada, on es respectin els nostres drets digitals i les nostres llibertats civils.

Dono crèdit a la música de fons de títol Decisions i d’autor Kevin MacLeod alliberada sota una llicència Creative Commons d’Atribució 3.0.