BT02 Societat oberta, lliure i descentralitzada: Un manifest Cypherpunk d’Eric Hughes 1993

Podcast: Download

Els principis dels Cypherpunks, tot i ser un moviment iniciat als anys 90, estan molt més impregnats en la nostra societat del que ens pot semblar. La història dels Cypherpunks es remunta als anys 80, on en David Chaum va publicar al 1985 l’article “Seguretat sense identificació: sistemes de transacció per convertir el Gran Germà en obsolet”. En aquest article s’hi tocaven sistemes digitals anònims i sistemes de reputació pseudònims. En David Chaum va planta la llavor del moviment Cypherpunk.

Al 1992, Eric Hughes, Timothy C. May i John Gilmore van fundar un grup reduït que es reunia mensualment per comentar aquests tòpics. En una de les primeres trobades, el grup va ser anomenat Cypherpunk per Jude Milhon, un concepte derivat de les paraules xifrat i ciberpunk.

Els Cypherpunks formaven una associació que agrupava a defensors i defensores de la privadesa digital. La seva història em sembla molt interessant i amb molts reflexes amb l’actualitat social. El moviment Cypherpunks es mou entre criptografia, sistemes d’enviament anònim de correu electrònic, signatures digitals i moneda electrònica. En aquest episodi, i com a tret de sortida d’un seguit d’episodis relacionats amb els Cypherpunks, us faig disponible una lectura del Manifest Cypherpunk que Eric Hughes va publicar al 1993. En aquest manifest s’hi troben els principis fonamentals dels Cypherpunks, principis com:

La privadesa és necessària per a una societat oberta en l’era electrònica

Un manifest Cypherpunk – Eric Hughes 1993

Hem de defensar la nostra pròpia privacitat si esperem tenir-ne

Un manifest Cypherpunk – Eric Hughes 1993

Us apropo aquest manifest, en una locució en català, pròpia i teatralitzada a partir de la traducció feta per Àlex Hinojo i Marina del Bas disponible en el seu projecte dretsdigitals.com. Àlex i Marina defensen una xarxa oberta, lliure i descentralitzada, on es respectin els nostres drets digitals i les nostres llibertats civils.

Dono crèdit a la música de fons de títol Decisions i d’autor Kevin MacLeod alliberada sota una llicència Creative Commons d’Atribució 3.0.