CDA16 Agroecologia amb Dolors Clotas: conreu, ecologia i cabres

  • Post author:
  • Post category:Podcast
Podcast: Download

En aquest episodi t’apropo una conversa amb Dolors Clotas, cofundadora de la cooperativa Conreu Sereny, amb lloc web conreusereny.cat.

El projecte Conreu Sereny va néixer entrel el 2008 i el 2010 per recuperar uns terrenys de l’entorn del monestir Sant Jeroni de la Murtra, a Badalona. L’objectiu era produir aliments sense utilitzar components químics, que tants problemes provoquen a l’entorn. Per aquest motiu, Conreu Sereny promou l’agricultura ecològica. D’aquesta manera revitalitzen la pagesia en zones periurbanes.

De fet, a la Serralada de Marina al voltant de Sant Jeroni de la Murtra hi havia molts camps de conreu. Emperò, el temps, el moviment a la ciutat i l’abandonament d’aquests terrenys va fer deixar en segon pla el nostre coneixement ancestral. Ara, i en termes globals, aquest coneixement es veu en perill d’extinció, doncs en nom de la ciència l’estem perdent i aplicant noves pràctiques que sembla vagin contranatura.

I és que quan mengem fruita no ecològica ens hem de preguntar si sabem el que realment mengem. O quan comprem fruita no ecològica al supermercat de gran superfície, ens hem de preguntar si sabem per quins processos industrials han passat des de la primera sembra fins a l’envasament. 

Conreu Sereny ja té 12 anys d’activitat i des del seu web podreu comprar els seus productes. Però també d’altres pagesos, doncs col·laboren amb la xarxa ecomaresme.cat, un grup de pagesos del Maresme i el Vallès que s’organitzen i s’ajuden en qüestions logístiques i cobrint les necessitats de la resta de membres.

A més, el projecte compartit de la Dolors també n’és un d’educatiu. Formen a persones, a altres entitats i també apropen a escoles aquest coneixement ancestral sobre com conrear la terra.

Amb la Dolors conversem sobre el seu projecte però també de qüestions com els perills de la ciència en la agricultura, de salut, de microbioma, d’intermediaris en el comerç agrícola i de la necessitat de ser conscients que o espavilem, o si maltractem el sol en nom de la ciència arribarem a un punt de no retorn.