CDA24 Legaltech amb Jorge Morell: legalitat, tecnologia i privadesa

Connecta amb Dani Amo
Connecta amb Dani Amo
CDA24 Legaltech amb Jorge Morell: legalitat, tecnologia i privadesa
/

En aquest vint-i-quatrè episodi parlo amb en Jorge Morell, expert en dret i tecnologia, i tuitaire conegut per parlar sobre la seva intersecció. En matèria de dret tecnològic en Jorge porta més de 10 anys prestant serveis legals, tant al sector públic com privat, i des d’una perspectiva més preventiva que reactiva. És per aquest coneixement i experiència en dret i tecnologia que vaig convidar-lo per mantenir una conversa sobre legalitat, tecnologia, ètica i d’altres qüestions que poguessin sorgir sobre la marxa.

Evidentment sense faltar citar les grans tecnològiques, amb en Jorge comentem com l’encreuament entre el món digital (sobretot el món web) i el legal, fa complexa i delicada la seva habitabilitat. Posem com a exemple les més de 240 hores a l’any requerides per llegir les polítiques de privadesa d’aquells webs que utilitzem, la immensitat de les tecnològiques en quant a milions d’usuaris i les asimetries que això genera, la falta de privadesa en el món digital, i com la legalitat va a remolc de la innovació tecnològica. Tanmateix, també parlem de legaltech i com el sector legal està incorporant tecnologia Big Data per a automatitzar i millorar els seus serveis, i extreure patrons dels quals se’n puguin beneficiar.

No ens oblidem tampoc de temes ètics i comentem com la falta de drets de certes jurisdiccions es veu aprofitat per d’altres per mantenir usuaris captius en comptes d’aplicar una ètica de negoci, si és que això ha existit alguna vegada. En aquest sentit no em puc estar de citar una frase meva que últimament penso que dic massa, i és que “la legalitat és la nova ètica, i l’ètica una mera opinió sense valor”. En definitiva, amb en Jorge parlem de tecnologia, de legalitat, d’ètica, de les Big Tec o les GAFAM, de legaltech o com els sector legal està incorporant tecnologia Big Data, dels orígens molt més propers del que ens pensem del que avui en dia entenem com a privadesa (citant article de Samuel D. Warren i Louis D. Brandeis, 1890), i molts altres aspectes relacionats.