CDA03 Intel·ligència Artificial amb Karma Peiró: ètica en les decisions automatizades

Podcast: Download

Després d’haver parlat de tecnologia i humanitat, toca doncs parlar de privadesa. En parlo en aquest tercer episodi juntament amb la Karma Peiró en una conversa on tractem aspectes tan interessants com la Intel·ligència Artificial i l’ètica en les decisions automatitzades.

La conversa que mantinc amb la Karma sorgeix del seu últim treball de recerca publicat dins de l’informe «Intel·ligència Artificial. Decisions Automatitzades a Catalunya» de l’Autoritat Catalana de Protecció de Dades.

La Karma realitza una recerca en profunditat desgranant exemples de com s’està ja aplicant la Intel·ligència Artificial a diferents àmbits de Catalunya – Salut, Sistema Judicial, Educació o Comerç-. Exposa diferents exemples per fer la Intel·ligència Artificial més entenedora i per concebre com ens està afectant, com s’està utilitzant, i de quina forma ens està conduint a un estat on hem de tenir molta cura i mantenir un debat obert sobre protecció de dades i ètica en les decisions automatitzades.

Quan s’apliquen algorismes de decisions automatizades sorgeixen alguns riscos. Aquests riscos s’exposen en l’informe però s’hi fa referència d’una forma molt positiva. L’informe podria haver adoptat el discurs de la por, però és un informe de caire molt positiu on gràcies a la Karma s’informa en gran detall de com s’està aplicant la Intel·ligència Artificial a Catalunya per a solucionar diferents situacions que son automatitzables.

La Karma és una persona molt dinàmica, inquieta i que no ha parat des del 1992. Només cal veure la seva experiència professional en el seu blog. Per sorpresa hi trobo una col·laboració amb Emilio Sáez, amb qui enregistro una conversa sobre córrer descalç publicada en l’anterior segon episodi d’aquest podcast.