CDA13 Periodisme de dades amb Eli Vivas: dades obertes, fake news i bretxa de gènere

 • Post author:
 • Post category:Podcast
Podcast: Download

Torna una nova temporada de Connecta amb Dani Amo, un podcast sobre humanitat, tecnologia i privadesa que sincronitza amb el curs acadèmic. Avui doncs, i després de dotze episodis enregistrats i algun Bonus Track, dono el tret de sortida a la segona temporada amb un tretzè episodi al voltant d’un tema que marcarà, segurament, tendència en el podcast.

Us apropo una conversa amb Eli Vivas, una dona molt inquieta en el món de les dades obertes. Parlem doncs de tractament i visualització de dades, sobretot de dades obertes, del rol de les dones en la societat, la seva preocupant i indignant discriminació, i com no del seu lideratge actual en l’àmbit de les dades obertes a Catalunya. També parlem de moltes altres coses, de música, de família, de com es crea una agència de Fake News i de com l’Eli és capaç d’estar implicada en més de 3 iniciatives.

Actualment coordina el màster de periodisme de dades i fact-check de la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna. Però és que a més és:

 • Cofundadora de Storydata BCN, on amb al seu equip femení posen a disposició la seva expertesa en investigació, anàlisi, visualització i comunicació de dades per a transformar dades en un relat comunicatiu.
 • Cofundadora de Verificat, una agència que lluita contra les fake news.
 • Cofundadora de Hacks Hackers BCN, un moviment que uneix a periodistes i hackers per ajudar les persones a donar-li sentit al seu món.

A més, Storydatabcn presenta un llibre coordinat amb el Govern Obert de la Generalitat de Catalunya, per entendre els problemes que comporta fer #IA i #dades sense visió de gènere.

En el llibre s’hi mostra la mirada de 10 dones potents entrevistades per la Carina Bellver i Patrícia Ventura:

 • Ángeles Álvarez Álvarez
 • Lidia Arroyo Prieto
 • Renata Avila Pinto
 • Estel Crusellas Tura
 • Maria de la Fuenta Vázquez
 • Laura Martóinez Portell
 • MIreia Mata i Solsona
 • Thais Ruiz de Alda
 • Marta Ruiz Costa-Jussà
 • Carme Torras Genís

En la conversa, i en qüestió de dades comencem per allà al 2013, un moment molt dolç on no hi havia formació en dades per humanistes. L’Eli ens apropa un relat on s’exemplifica com es crea un nou ofici com és el periodisme de dades. Ens ho exposa obertament i també cita a persones de referència, com la Karma Peiró, amb qui vaig conversar sobre intel·ligència Artificial i ètica en el tercer episodi del podcast. En fi, no m’entretinc més i dono pas ja a la conversa amb l’Eli Vivas sobre dades obertes, fake news, discriminació de gènere i moltes altres qüestions més relacionades.